Cup of winter coffee

Kawa a zdrowie

Wbrew obiegowym stereotypom kawa pita z umiarem (tzn. maksymalnie 3-4 filiżanki dziennie) nie jest szkodliwa dla układu krwionośnego i serca. Jednakże szczególną ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem tętniczym (kawa – choć nieznacznie – ale podnosi ciśnienie krwi).

TROCHĘ OSTROŻNOŚCI NIE ZASZKODZI

Mimo wielu cenny właściwości dla naszego zdrowia kawa pita w nadmiarze może być szkodliwa. Podnosi ona ciśnienie, w skrajnych przypadkach może powodować zmienność nastroju, lub drgawki. Tak jak wspomniałem wcześniej można złagodzić działanie kofeiny dodając do kawy mleka lub śmietanki. Przedawkowanie kofeiny zaś (około 10g – jedna filiżanka zawiera od 50 do 330 mg) prowadzi najczęściej do migotania komór serca i śmierci. To oczywiście bardzo skrajny przypadek i żeby przedawkować kofeinę pijąc kawę trzeba by wypić minimum 30 filiżanek.

Kawa ma działanie moczopędne, wypłukuje również z organizmu magnez, żelazo i wapń. Dlatego też dobrym zwyczajem jest wypić po kawie szklankę wody mineralnej, żeby uzupełnić mikroelementy i zapas płynów w organizmie. Należy też pamiętać, że kawa pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, więc osoby cierpiące na nadkwasotę powinny jej niestety unikać. Poza tym nadmierne jej spożycie może prowadzić do niestrawności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *