k8

Kawa na całym świecie

Kawa, którą największą miłością darzymy z rana~ pokonuje tysiące kilometrów, żeby trafić do naszych kubków, szklanek lub filiżanek. Gdzie i w jakich warunkach jest uprawiana? Czy kraj, w którym rośnie, dojrzewa i jest przetwarzana ma wpływ na jej smak? Kawa jest codziennym rytuałem w życiu milionów ludzi na całym świecie. Gdzie dokładnie to kofeinowe zjawisko miało swój początek?

Na jakość i aromat kawy największy wpływ poza położeniem geograficznym ma jeszcze wiele czynników, tj. odmiana sadzonek, wartości chemiczne gleby, w której jest uprawiana, warunki klimatyczne na danym obszarze, czyli ilość opadów i dni słonecznych, a poza tym wysokość czy ukształtowanie terenu na jakim rośnie kawa. Takie zmienne – w połączeniu ze sposobem zbioru, procesem przetwarzania ziaren – przyczyniają się do powstawania różnic pomiędzy kawą w zależności od kraju, regionu uprawy, a także plantacji na całym świecie. Wato w tym miejscu podkreślić, iż kombinacja czynników jest tak skomplikowana, iż nawet kawa z tej samej plantacji może różnić się jakością, smakiem oraz aromatem.